Ingen mamma ska tvingas föda i en bil!

Ingen mamma ska tvingas föda i en bil!

Under den senaste tiden har det varit en stor barnmorskekris i Stockholm. När media belyser detta så lyfts personer som tex finansregionsrådet Iréne Svenonius som högsta ansvarige för detta, vilket stämmer, men är förklaringen verkligen så enkel att man kan utmåla Irene som den enda ansvariga? Självfallet bör inte Irene ansvarsbefrias, hon är trots allt högsta hönset inom vården för region Stockholm. Arbetsvillkoren är fruktansvärda. På enbart några månaders tid har 26 barnmorskor sagt upp sig från region Stockholm och på Danderyds sjukhus har tre stycken rum för födande mammor blivit nedlagda pga personalbrist. Minst 100 barnmorskor har slutat det senaste året enligt Aftonbladet, och i Sveriges huvudstad har vi nu alltså problem med allvarlig brist på barnmorskor..

Att det är oerhört illa och att denna brist pekar på hur förödande välfärden har blivit påverkatd är det nog ingen läsare som ifrågasätter. Men att bara göra som stora delar av massmedia gör nu och enbart påstå att Svenonius är problemet är förödande!

Om man gör en enkel Google-sökning så upptäcker man väldigt snart att genom 2000-talet har dessa kriser avlöst varandra och de började väldigt snabbt efter det att privatiseringarna sattes igång av Alliansen. Att kombinera välfärd och vinstintressen har visat sig oerhört svårt, många inklusive mig skulle säga omöjligt. Det handlar inte om att ”Maximera vårdappar och skapa bättre privata vårdsystem”. Det handlar om att vi måste inse vad huvudproblemet är: Problemet är att vi har ett system där välfärden vilar på kapitalismens ryggrad. En kapitalism som i allt högre grad ser på patienter som de ser på allt annat. Som kunder, som möjliga kassakor. I ett sådant system kommer de rika alltid att vinna av den enkla anledningen att de har mycket pengar och att sådana personer alltid kommer kunna få snabbare remisser till specialistvård, kunna föda sina barn på privata anläggningar för en högre kostnad, och så vidare, och så vidare…

Inga partier i Riksdagen tar i allvar tag i privatiseringarna. Socialdemokraterna har nyligen gjort ett utspel där de kritiserar detta och låter som om de vill åtgärda det. I verkligheten har samma person som sagt detta, dvs Stefan Löfvén, inte gjort någonting åt det under sina dryga 7 år vid makten. Även SD som under många år velat motverka detta har ändrat sig. Nu heter det att man kraftigt vill ” Införa kontrollsystem för vinster i välfärden”. Naiviteten är slående och efter snart 1,5 decennium av privatiseringar som bara blivit värre och värre så verkar förvånansvärt få i vår riksdag inse att lösningen med problemen med privatiseringarna inom välfärden helt enkelt är att skrota skräpet för gott och utvisa alla kapitalister från den välfärdspolitiska scenen.

I en välfärdsstat ska den skatt du betalar bekosta en vård i världsklass. Vi i Sverige skulle ha råd med det utan tvekan om vi ville och om vi slutade prioritera helt fel saker. Att få vård i tid är en självklarhet och att vara rik eller fattig ska inte avgöra om du dör eller överlever din hjärtsjukdom, cancer mm eller ens får ha ”lyxen” av att föda på ett sjukhus. Att slipa föda sitt barn i en bil är en mänsklig rättighet!